mandag den 27. januar 2014

7 tips til at undgå, at dine børn bliver stressede

Ligesom voksne, kæmper børn også med stress. Alt for mange forpligtelser, konflikter i deres familier, forventninger og problemer med jævnaldrende, er alle stressfaktorer, der overvælder de fleste børn.

En vis mængde stress er normal, men opleves det over længere tid og i svær grad, kan børn få en del samme symptomer, som hos voksne med stress. Problemet er bare at de ikke er lige så gode til at håndtere det.

Læs i øvrigt mere om symptomer og konsekvenser for børn på Stressforeningenshjemmeside

Nøglen til at hjælpe børn med at håndtere stress er, at lære dem at problemløsning, planlægning og at vide, hvornår de skal sige ja og nej til aktiviteter og forpligtelser.

Hvis du ikke lærer dine børn, hvordan man håndtere stress, kan du risikere at de ”selvmedicinerer” sig med mad, alkohol og måske endda euforiserende stoffer.

Børn vil altid forsøge, at opnå en forbedring af sit psykiske helbred og typisk opnåes det på mindre hensigtsmæssige og usunde måder, så som førnævnte.

Her er 7 tips til, hvordan du kan hjælpe dine børn med, at håndtere og forebygge stress med succes.

1. Undgå overfyldte kalendere
En af de største stressfaktorer hos børn er et overfyldt skema. Idag forventes det af børn, at de kan være opmærksomme i skolen i syv timer, præsterer gode resultater til fodbold, gymnastik eller andre fritidsaktiviteter, komme hjem og lave lektier og så gå i seng, bare for at gøre det hele om igen dagen efter. For mange teenagere forventes det oven i købet også at de får sig et fritidsjob, så de kan lære, at tjene deres egne penge. Men hvornår har de ”slap-af-tid”?

Børn har brug for ”slap-af-tid” for at udvikle sig og vokse. Deres hjerner og organer har brug for hvile. Og de er måske ikke klar over det af selv, så det er vigtigt at du som forælder, kan se når kalenderen er overfyldt.

Jeg vil foreslå dig, at kigge på dit barns tidsplan, for eksempel en uge ad gangen og sikre dig, at der er nok ”slap-af-tid”. Det er et tidsrum på døgnet, hvor du ikke behøver at kigge på uret. Hvor der er tid til at ”trække stikket ud.”
Hvis der ikke er den slags tid i kalenderen, er det din opgave at skabe den.

2. Tid til leg
Det er vigtigt at finde tid til leg. Uden lektier, uden konkurrence, uden forventninger, uden mål. Yngre børn, gør det helt naturligt, men større børn har tendens til at glemme det. Kombiner gerne leg med fysisk aktivitet, som er afgørende for trivsel. Nogle ideer kan være: cykle en tur, kaste med bold, brydning og vandreture.

3. Prioriter søvnen
Søvn er afgørende for alt, fra at minimere stress til, at øge humør til, at forbedre resultaterne i skolen. Hvis dit barn ikke får nok søvn, er det endnu et tegn på at kalenderen er overfyldt.

Læs her hvor meget dit barn bør sove

4. Lær dit barn at lytte til kroppen
Lær dit barn at forstå deres egen krop og fysiologi i forhold til stress. For eksempel kan i sidde i bilen og trykke på gas og bremse, og lytte til motoren. Forklar at vores krop køre ligesom i omdrejninger og atter omdrejninger, og når den er slidt, siger den ”Stop!”

Tilskynd barnet til, at lytte til, hvad kroppen siger. Forklar at det eksempeltvis er normalt for maven at føle sig nervøs på den første skoledag, men hvis maven gør ondt eller de vågner op flere gange med hovedpine, Kan det være et tegn på, at der er for meget gang i den.

5. Administrer din egen stress
Stress er faktisk smitsomt. Når forældrer er stressede, er børnene stressede.
Du har garanteret selv oplevet, hvordan en stresset kollega, for eksempel, kan påvirke dig?

Det er vigtigt, at du selv er afstresset og rolig, hvis du vil lære dit barn det samme.

6. Gør jeres morgen roligere
Et uorganiseret hjem er en anden stressudløsende faktor for børn og det er især tydeligt om morgenen. Sørg for, at tilpasse jeres morgen så i undgår stress og jag. Husk på, at det er morgenen, der sætter tonen for resten af dagen.

7. Forbered dit barn på livets udfordringer

Mange børn bliver stressede på grund af frygten for at begå fejl. Lær dit barn at det er ok, at begå fejl og at ingen er perfekte. Ind i mellem skal der træffes nogle beslutninger og nogle gange træffer man de forkerte.

Hjælp dit barn til at lære at finde ud af det næste skridt efter en dårlig beslutning eller fejltagelse. Hjælp dem med at finde ud af, hvordan man kan løse det. Lære lektien og komme videre.



Tak fordi du læser mine indlæg, videresend det gerne, hvis du mener andre kunne have gavn af det.
Tilmeld dig nyhedsbrevet eller like Facebook siden, så du kan følge med i nyt ;)


0 kommentarer:

Send en kommentar