torsdag den 6. februar 2014

Værdier !? Har JEG værdier?

Mange tænker ikke umiddelbart over det... Værdier er da noget, der er låst inde i et pengeskab!

Ja, men det er altså også noget mennesker har. Noget der gør dem, til dem de er.

Kender du dine personlige værdier?
Har du nogensinde spurgt dig selv, hvad det er, der påvirker dine beslutninger? Hvorfor du foretrækker én situation frem for en anden? Hvorfor du vælger det job du har eller i hvertfald dit fag? Eller hvorfor du er i et forhold med den person, du lever med?

Det er ikke primært på grund af omstændigheder eller følelser, især ikke hvis der er en reel beslutning involveret. Hvorfor foretager du så de beslutninger, som du gør?

Svaret ligger i kernen af ​​din karakter. Af det, der definerer dig som person. Det er dit personlige værdi system.

Hvad er personlige værdier?
Personlige værdier er det samlede udtryk for, hvad der er vigtigst for dig. En værdi udtrykker værdien af ​​noget, og i dette tilfælde , hvad du kategorisk kan lide og ikke lide. De er som kategorier for alle dine præferencer i livet. Værdier dannes allerede i den tidlige barndom, for senere bevidst, at kunne blive revurderet og måske ændret.

Ved at sammenligne to værdier vil du opdage, at en er vigtigere end en anden.

Personlige værdier er noget, der ligger i din underbevidsthed. De påvirker alt, hvad du gør, men det kører som regel på auto-pilot. Helt intuitivt, ved du, hvad du kan lide og ikke lide og træffer dine beslutninger herefter.

Så hvorfor er det godt at kende sine personlige værdier?

Det kan jeg give dig to svar på:

For det første får du klarhed og selvbevidsthed ved, at identificere dine værdier og for det andet kan det, at kende sine højeste værdier, fungere som en guide i livet. Det gør dine beslutninger lettere.
Også det, at kende sine negative værdier, dem du forsøger, at holde dig væk fra, er vældig nyttigt.
Når du er helt klar over din værdier og i hvilket rækkefølge de fremkommer, kan du bevidst kontrollere situationer mod din værdi, hvilket vil skabe bedre beslutninger og resultater. Det vil være lettere at holde balancen i livet.

For eksempel når du står overfor, at skulle træffe en vigtig beslutning, kan du dobbelttjekke om den vil gå med eller imod dine kerneværdier som måske på lang sigt, kunne udgøre et problem for dig.

Så alt i alt er det en bevidstheds-bygge-proces, som kan give dig retning i livet .

Find dine værdier
Skriv en liste over værdier. Der findes rigtig mange. Når du har fået skrevet dem ned, udvælger du de 10, som du bedst kan lide. Din Top-10 liste. (eller Top-5, du bestemmer selv).

Når disse er udvalgt, sætter du dem i rækkefølge. Det du føler, er din højeste værdi, skal stå øverst på din liste og så dernedad.

Her er et eksempel på 10 kerneværdier:

Opfyldelse
Inspiration
Rejse
Sundhed
Familie
Kærlighed
Kreativitet
Succes
Sandheden
Integritet


Din liste af værdier og prioriteringen af dem, udtrykker DIN karakter.
Nogle værdsætter familien højest og andre værdsætter rejser højest. Og nogle igen har slet ikke rejser som værdi.

Prøv eventuelt den samme øvelse igen over dine negative værdier. Den liste udtrykker, det du ikke kan lide eller ingen betydning har for dig.

Ligger værdier fast eller kan jeg ændre dem?
Nogle af dine værdier vil være meget stabile og udgøre din faste karakter. Men enkelte værdier er ikke statiske og faste. De kan ændre sig. Personlige værdier ændrer sig ofte, når noget stort sker, eller når du bevidst re-evaluere dit liv og træffer en beslutning, baseret på dine oplevelser.

For at tage et eksempel fra mig selv, havde jeg måske ’succes’ som højeste værdi, før jeg blev mor. Men da jeg skulle til, at være mor, flyttede min prioritering af værdier lidt rundt og ’familie’ stod pludselig øverst.

Hvad så når du er utilfreds med en værdi, du har, og hvordan ændrer du den?

For eksempel kan din øverste værdi være ’stabilitet’, men du ønsker, at blive en smule mere fleksibel i dit liv. (kunne også være den anden vej rundt) For at ændre dette skal du arbejde på at skabe oplevelser, der svarer til den nye værdi. og nyde dem.

Så for at integrere en ny værdi i dine top -værdier:

Skabe positive erfaringer, der udtrykker denne værdi i dit liv

Formindsk erfaringer, der flugter med den modsatte værdi i dit liv

Arbejd også på dine overbevisninger. Det vil gøre det lettere, at tilpasse sig nye værdier.


Hvad er dine top 3 personlige værdier ? Skriv dem gerne i kommentarerne nedenfor !


Tak fordi du læser mine indlæg, del det gerne, hvis du mener andre kunne have gavn af det.
Tilmeld dig nyhedsbrevet eller like Facebook siden, så du kan følge med i nyt ;)





0 kommentarer:

Send en kommentar